Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Ígéretügyi miniszternek nevezi a Modern Városok program fejét az MSZP

Csak az utóbbi két hétben négy darab, több százmilliós gigaprojektet jelentett be Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztere a Modern Városok program keretében. Az MSZP ennek kapcsán korábban úgy fogalmazott: Orbán Viktor és emberei körbeígérgették az országot, de az emberek a fejlesztésekből nem sok mindent láttak.


A Modern városok program minden olyan elemének megvalósítása elindul április végéig, amelyben a kormány és az önkormányzatok akarata egyezik – mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter még február közepén, Kaposváron.

Kósa Lajos egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy a 2022-ig tartó, indulásakor 250 elemet tartalmazó és 3500 milliárd forintból megvalósuló Modern városok program Magyarország történetének legnagyobb vidékfejlesztési programja.

A program pénzügyileg nem meríti ki az ország fejlesztési lehetőségeit, s mivel 60-65 százaléka hazai forrás, bizonyítja, hogy nem igaz az ellenzék azon állítása, miszerint Magyarország nem tudna haladni európai uniós fejlesztések nélkül - hangoztatta.

A miniszter beszámolt arról, hogy a 3500 milliárd forintos keretből eddig mintegy 750 milliárdot fizettek ki a városoknak. Kitért rá, Kaposvár, ahol a Modern városok program része a somogyi megyeszékhelynek az egykori polgármesteréről, Németh Istvánról elnevezett fejlesztési programjának, 70 milliárdot utaltak át.

Nem csak a megyei jogú városokról szól

A Modern városok program nem csak a megyei jogú városokról szól, mert minden beruházás szolgálja a környező települések érdekeit is - mondta Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornán március első napjaiban.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) elmondta: Kaposvárra naponta 17 ezren járnak be dolgozni, a környező településekről iskolába is a városba hozzák sokan gyermekeiket, ezért egy iskolafelújítás is érinti a környéken élőket, ahogy az is, ha az ipari parkokkal új munkahelyek jönnek létre.

Az MJVSZ elnöke felidézte: attól függően, hogy melyik település mikor került sorra - hiszen 23 megyei jogú várost látogatott végig a miniszterelnök - van, ahol már 2019-re befejeződnek programok, Kaposváron is két beruházás, és van, ahol 2022-re.

Fejlesztések az egész országban

Zalaegerszegen és a városhoz kapcsolódóan mintegy 240 milliárd forint összegű beruházás valósul meg a Modern városok program keretében – közölte a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatóján, a zalai megyeszékhelyen.

Szombathelyen és környékén pedig 80-90 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg 2022-ig a Modern városok program keretében, kétharmad részben hazai költségvetési forrásból – mondta el még korábban Kósa Lajos a vasi megyeszékhelyen.

Ráadásul elkezdődik a Tápéi-főcsatorna és a Szillér-Baktói-Fertői-főcsatorna rekonstrukciója is Szegeden, a városban induló sportberuházásokhoz sorosan kapcsolódó fejlesztést a kormány 750 millió forintos támogatása tette lehetővé a Modern városok program keretében.

A Modern városok program keretében meghirdetett soproni fejlesztések összértéke várhatóan meghaladja a 325 milliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség felelős államtitkára sajtótájékoztatóján, Sopronban.

Körbeígérgették az országot

Korábban Varga László, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, három éve indult a Modern városok program, ezen idő alatt "Orbán Viktor és emberei" körbeígérgették az országot, de az emberek a fejlesztésekből nem sok mindent láttak megvalósulni.

Hozzátette: annyira futotta, hogy kinevezték Kósa Lajost a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek, vagyis "ígéretügyi miniszternek". A szocialista politikus elmondta, a közel 3400 milliárd forintos program keretében egyébként is megvalósuló beruházásokat is megígértek.

Szerinte európai uniós forrásokból a program nélkül is járnának a helyben élőknek ilyen nagyságrendű fejlesztések. Hozzátette: az elmúlt években nagyon sok korábbi döntést visszavontak, több beruházás nem is valósul meg és több esetében jelentős a csúszás.

Varga László kitért arra, hogy szeptember közepéig a megígért összegek mintegy 10 százalékát fizették ki. Az MSZP-s képviselő szólt arról is, hogy Kósa Lajos novemberben arról beszélt, az eredeti kalkulációkhoz képest sokkal többe fog kerülni a Modern városok program megvalósítása.

Varga László szerint ezt a mondatot nem lehet máshogy értelmezni, minthogy megindult a kihátrálás a program egy része mögül. Ezt felháborítónak tartják - hangoztatta, megjegyezve: lehet, hogy olyan modern beruházások ezek, hogy egy részük csak a 22. században fog megvalósulni.

Munkatársunktól/MTI