Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Máris csúszik a Liget projekt?

Noha Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint minden az előzetes tervek szerint halad, a Magyar Nemzet úgy tudja: az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot, vagyis a Liget projekthez kapcsolódó egyik legnagyobb intézményt már biztosan nem adják át időben.


Az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február utolsó napjaiban Budapesten, az épületegyüttes bokrétaünnepén.

Az 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) több mint 350 ezer műtárgyának megőrzésére és tudományos kutatására lesz lehetőség – ismertette a 20 milliárd forintos beruházást a miniszter.

A Városliget a Liget Budapest projekt eredményeképpen sokkal szebb és több funkciót ellátó közpark lesz - mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. A parkrekonstrukciós projektben az új épületek felhúzása mellett növekszik majd a teljes értékű növényállomány – tette hozzá.

Szeneczy közölte, Magyarországon 2017-ben meghaladta a kétmilliárd eurót az ingatlanfejlesztési befektetések értéke, ennek 90 százaléka Budapesten valósult meg. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy még tavaszra a Liget-projekt a kivitelezési fázisba fordul.

Tolódnak a határidők

Már az első lépésnél késhet a Liget projekt – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK), vagyis az egyik legnagyobb háttérintézményt idén már biztosan nem adják át.

A 20 milliárd forintból épülő központ legkorábban jövő tavasszal készülhet el, de valószínűbb, hogy csak 2019 nyarán vehetik birtokba a múzeumi szakemberek. Két évvel ezelőtt, az első kapavágás idején 2018 tavaszára ígérték a komplexum átadását.

Az épületben a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 350 ezer műtárgyának megőrzésére és tudományos kutatására lesz lehetőség, de az épületegyüttes a Városligetben létrehozott új intézményeknek is szakmai és infrastrukturális hátteret biztosít.

Száz éve nem látott fejlesztések

Budapesten száz éve nem látott léptékű kulturális fejlesztési hullám zajlik, amelyhez hasonló ma nincs Európában – mondta A kultúra gyarapít! címmel az Országház Felsőházi termében megrendezett szakmai konferencián a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László emlékeztetett, hogy a 2011 elején indult Liget-projekt tizenkét nagyobb alprogramból áll. Az első magának a parknak a megújítása, amelynek során nőni fog a zöldfelület, de többek között megépül Magyarország legizgalmasabb játszótere és két kilométeres, kivilágított futókör is létesül.

Teljesen rekonstruálták a Szépművészeti Múzeum 75 évig elzárt Román csarnokát és a múzeumépület több mint felét, így rövidesen ismét újranyílhat a megújult Szépművészeti. Először kap saját célra épült otthont a Néprajzi Múzeum, amely Budapest talán legizgalmasabb kortárs épületébe költözhet: az építkezés már megkezdődött, így 2020-ban megnyílhat az intézmény.

A Magyar Zene Házának építése Fudzsimoto Szú tervei alapján indul még idén, hogy az innovatív épület a zeneértő közönség kinevelését szolgálhassa 2020-tól.

A világhírű SANAA által megálmodott Új Nemzeti Galéria a Szépművészeti Galéria és a Magyar Nemzeti Galéria 1900 utáni gyűjteményét fogadja be. A kivitelezés idén kezdődik, akárcsak a Magyar Innováció Háza esetében: a Közlekedési Múzeum torzójának helyén létrejövő intézmény interaktív tudományos központként működik majd.

Már épül a Pannon Park és benne a Biodóm, Európa legnagyobb alapterületű trópusi csarnoka, miként zajlik az Olof Palme ház rekonstrukciója is, hogy az épület 2018 végére a Magyar Millennium Házaként fogadhassa a látogatókat, előtte egy új rózsakerttel.

Elkészültek a gyermek- és ifjúsági teátrumként elképzelt Fővárosi Városligeti Színház tervei, míg a Nemzetközi Cirkuszművészeti Központról még nem tudható, hogy a Liget Budapest projekt részeként valósul-e meg.

Az Országos Múzeumi Restaurációs és Raktározási Központ Európa legkorszerűbb múzeumi intézményeként épül a Szabolcs utcában, a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteménye pedig 2019-től a megújuló komáromi Csillagerődben lesz látható - közölte Baán László.

Munkatársunktól/MTI