Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Fizetős strandokkal készülnek a szezonra a balatoni települések

Új stratégiával, fizetős strandokkal és demonstrációval indul az idei szezon a Balatonnál. A legnagyobb tóparti városok strandjai egyébként már meg is nyitottak. Az Európai Bizottság (EB) jelentése szerint ráadásul a magyarországi fürdőhelyek többségének - 71 százalékának - kiváló a vízminősége.


A magyarországi fürdők, köztük a balatoni strandok nagy része már kinyitott, több a mostani hétvégén indítja a szezont, az iskolai szünet kezdetére, június 15-re pedig minden strand kinyit – mondta Hegyi Ákos, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Budapesten például a Csillaghegyi strand kinyitott, a Római május 28-án, a Palatinus, a Pünkösdfürdői és a Paskál strandrésze pedig június 3-án nyit.

A strandok árbevételének hatvan-hetven százaléka nyáron, két-három hónap alatt folyik be, ezért működésük szempontjából nagyon fontos az időjárás – mutatott rá a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Tavaly például a hűvös, esős nyár nem kedvezett a strandoknak, amelyek így csak az előző évi forgalom 50-60 százalékát hozták.

A nagy balatoni városok fizetős strandjai részben megnyitottak, részben a következő hetekben nyitnak meg, illetve akkortól kell belépőt vásárolni. A Balaton egyik legnépszerűbbnek számító fürdőzőhelyén, a siófoki Nagystrandon hét közben 750 forint, hétvégén 1000 forint a felnőttjegy ára a július 15-ig tartó előszezonban, ami a főszezontól 250, illetve 300 forinttal emelkedik.

Nyaralók elleni terrortámadás

Közben Balatonföldváron tiltakozást váltott ki, hogy július 1-től fizetős lesz a város Keleti strandja, amit az önkormányzat hat éven belül másodjára korszerűsít. Egy közösségi oldalon szerveznek néhányan demonstrációt a földvári városháza elé, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a strand belépődíjassá alakítása miatt – írja a Somogy Online.

A lap hozzátette: akadt, aki a nyaralók elleni terrortámadásnak titulálta, hogy fizetni kell a belépésért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a balatonföldváriak, a környező települések lakói és az üdülőtulajdonosok számára egy kedvezményrendszert dolgoztak ki az önkormányzatnál, a már igényelhető Földvár kártya formájában.

Holovits Huba polgármester szerint az ötezer forintos kártyadíj jelképes összeg az egész nyárra nézve. Elmondta: a 3,5 hektáros területen 2011-ben 65 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre, most pedig 42 millió forintot költenek a korszerűsítésre. A megvalósuló fejlesztés leglátványosabb eleme a több mint ezer négyzetméteres fövenyes partszakasz lesz – tette hozzá Holovits.

Siófok új stratégiája

Siófok a korábbiaknál több kulturális programot és sporteseményt rendez nyáron, egységes marketingstratégiát dolgozott ki, újabb lépéseket tett a közbiztonság növelésére, és megtartja az eddigi szabadstrandi szakaszok ingyenességét is - hangzott el az önkormányzat Balaton-parti nyárindító sajtótájékoztatóján.

Lengyel Róbert (független), Siófok polgármestere hangsúlyozta, szeretnék elérni, hogy ne csak a nyári szezonban, hanem egész évben kedvelt úti cél legyen a település. A kulturális programkínálat bővítése mellett egyfajta irányváltásnak számít, hogy növekszik az országos, illetve nemzetközi jelentőséggel bíró sportesemények száma is - tette hozzá.

Kasznár Gyula, a siófoki rendőrkapitányság vezetője arról számolt be, hogy korábban minden tavasszal legalább 70-80 bejelentést kaptak nyaralófeltörésről, ezért új programot dolgoztak ki: nyáron elsődlegesen az állampolgárokra vigyáznak a Balatonon, télen pedig az itt hagyott értékeikre, ingatlanjaikra. Számos esetben fogtak el nyaralófeltörőket, betörőket.

Jelentősen javult a vízminőség

Az európai természetes fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiváló vízminőségű, a tavaly megvizsgált fürdőhelyek több mint 96 százaléka megfelelt az európai uniós szabályokban meghatározott minimumkövetelményeknek. Magyarország természetes vizű fürdőhelyeinek 71 százaléka kiváló minőségű - közölte az Európai Bizottság.

A jelentés kiemelte, Luxemburg mind a 11 fürdőhelye, Ciprus és Málta fürdőhelyeinek 99 százaléka, Görögország fürdőhelyeinek 97 százaléka és Ausztria fürdőhelyeinek 95 százaléka kiváló minősítést érdemelt tavaly. A kifogásolt fürdőhelyek száma Olaszországban volt a legmagasabb, ahol 100 ilyen osztályzatú fürdőhely található.

A jelentés szerint a magyarországi fürdőhelyek legtöbbjének - 71 százalékának - kiváló a vízminősége. Ezek főként a Balaton partján találhatók. Kifogásolt vízminőséget mindössze négy strand és fürdőhely - a tiszakécskei, a gergelyugornyai és a jándi szabad strand, valamint a makói Maros Kalandpart - esetében állapítottak meg a vizsgálatok.

Megerősített járőrszolgálat

A júniusban beindult nyári szezonban megduplázták-megtriplázták a járőrök számát a dél-balatoni településeken, készenléti rendőröket vezényeltek a térségbe, és Siófokon beindítottak egy új, gyorsreagálást biztosító eligazítási rendszert – mondta Piros Attila, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Piros közölte: a megye többi rendőrkaptányságáról 27 embert, "egy komplett rendőrkapitánysági bűnügyi állományt" csoportosítottak át a Balatonhoz. A készenléti rendőrök péntek este érkeznek meg Siófokra, Fonyódra és Balatonkeresztúrra. A Balaton 74 kilométernyi somogyi partszakaszán szavatolni tudják a folyamatos közrendet és biztonságot - mondta.

Bemutattak egy új eligazítási technikát, amelyet péntektől alkalmaznak élesben Siófokon. Az oktatásban használt interaktív tábla alkalmazásával például azonnal be tudják mutatni a keresett vagy körözött személyeket, drónfelvételekről a bevetési helyszíneket, közterületeket, elérik a térfigyelő kamerák jelzéseit és hozzáférnek minden intézkedéshez szükséges adathoz.

Munkatársunktól/Sonline/MTI